Posted on

Cookie 教室 – 勞力士機芯篇

20114682754_cd1697c043_o

1930年代中之前,勞力士出產過幾款長方型錶芯。嚴格黎講,這批機芯係由一間叫 “Aegler, Societe Anonyme, horologies D Excellence Fabrique des Montres Rolex & Guild A Watches” 公司所生產。這間公司由Herman Aegler, Hans Wilsdorf, 同 Frederick & George Gruen 所擁有,勞力士只係一個小股東,並無任何話事權。




Aegler 負責出產的機芯同時供應比勞力士及高露雲,因為利益關係,高露雲與勞力士達成協議。Aegler 供應的勞力士機芯,只去歐洲及亞洲市場,而高露雲就只去北美市場,大家河水不犯井水。這樣的三分局面一路維持落去,直至勞力士發明蠔式設計錶殻,勞力士為左要獨家打入北美市場,就改用FHF機芯,避開這個協議,並且同Abercrombie & Fitch 合作,用他們品牌打入北美市場 (係,冇錯,就係現在大家熟悉既 A&F),可惜並不成功。隔左約干年,勞力士再捲土重來,同 Zell Brothers 合作,再嘗試打入北美市場。今次成績好好多,令勞力士在北美第一次站穏腳,並且形勢好明顯,高露雲因無防水錶賣,更形成優勝劣敗。

20116315133_5339cdb792_o

最後,到1930年代中,高露雲退出 Aegler 公司,其股份由 Aegler 及勞力士買下。Frederick 同 George Gruen 既位,就由一位名叫 Emil Borer 既仁兄頂上。Emil Borer 大有來頭,他不單發明了勞力士錶殻, 亦係Herman Aegler 既 brother-in-law,更加是勞力士的 director。最重要是其後他幫勞力士發明自動機芯 (即棺材仔機芯),該款機芯,正正式式成為勞力士第一隻不用同高露雲分享的機芯,而且因為機芯的成功,令勞力士可以更上一層樓!



自從高露雲退出 Aegler 廠之後,股份就由勞力士及 Aegler 買埋;最後,在1930年代尾,勞力士更順理成章地接收埋 Aegler 股份,正正式式擁有自己生產機芯的工廠,開始自己供應機芯。

第一隻用勞力士自家生產的長方型機芯,就是以勞力士創辦人 Hans Wisldorf 命名既 HW360機芯。(下圖:勞力士 ref.472 全鋼 HW360機芯;獨特既錶耳,極弧形錶身,弧形錶面)

20550274839_a8a07d3ba2_s